< Назад

Екзоскелетън

Публикувано на: 23/06/2019

Екзоскелетън е новаторска идея на американското проектантско бюроТомпсън Иънг Дизайн, ползваща текстилна тъкан за своеобразен кофраж при изливането на бетонна смес.

Два слоя от тъканта са пришити един към друг, по начин , позлволяващ впоследствие бетона да се налее и да запълни всички кухини оставени между тях. След втвърдяването , текстилния кофраж може да се премахне, или да се остави, в зависимост от желанието на проектанта.

Така може да се изграждат вертикални декоративни стени и елементи, както и конфигурации, който изпълнени по традиционните кофражни техники биха били изключително трудоемки и скъпи.

Pixa от Sensitile са бетонни панели с вградени светопроводници, подредени в различни вариации.

Така панелите се превръщат в светлино-филтриращ екран. При свързването на светопроводниците към контролиран светлинен източник е възможно да се прожектира движеща се картина. Като подвариант на тази технология, фирмата предлага и керамични подови плочи с вградени светопроводници.

В наскоро откритата корейска градина в Париж архитектът Филип Йонсю е проектирал интересна слънцезащитна козирка изградена от високо устойчивия бетон Ductal на Lafarge.

В покритата със тъмен защитен слой козирка с изрязани йероглифи са изписани поеми, написани от корейски  поети. Танцът на сенките отдолу провокира наблюдателя да прочете посланията.

5 (100%) 2 гласа
<-- /.shell -->
>