< Назад

Ново или старо стротиелство?

Публикувано на: 23/06/2019

Това е често задаван въпрос и той има своите основания.Ще се опитам да Ви обясня от моя опит предимствата и недостатъците на двата типа строителство.Вие ще прецените към кой тип ще се насочите в зависимост от приоритетите Ви.Трябва да разгледам двата типа в няколко сравнителни анализа с еднакви критерии

1. Сигурност

По отношение на сигурноста новото строителство превишава в пъти старото/старото тухлено монолитно строителство/.Нормативната база в последните години постоянно повишава марките на бетона,количеството и качеството на вложената армировка в 1 м3 бетон. Към настоящия момент бетона,който се влага в новите сгради е минимум с Марка 300,но в миналото за плочи и греди масово се е използвал Марка 150.Вложената армировка сега дори и в най-малките диаметри е клас А III с Якост на опън 370 kN/см2  -3700 кг/см2,а в старите сгради якоста беше 2250 кг/см2.

Тухлените зидарии задължително са обрамчени от греди,колони и пояси.Специални хидроизолации в основите предпазват бетона от капилярна влага, а от там армировката от корозия.

По-нататък ще доразвием този аспект и ще разгледаме други.

2. Изолации

В съвременното строителство има високоефективни топлоизолации,които допринасят за голямата топлинна инерция на сградата като цяло,но за съжаление това не е съвсем вярно когато топлоизолациите се правят частично по сградата,както ще го видите по сгради,където има опити за саниране.

При материалите за топлоизолации има голямо разнообразие и като цени и като качества.Добре е човек да знае какъв ефект иска да постигне и тогава да се насочи към решение на проблема.

Много е важно да се изолират топлинните мостове на ст.б. конструкции-еркери,тераси,балкони.Последните приемат температурата на външната среда и я пренасят вътре в сградата.Охладените части от помещенията кондензират при отопление на вътрешните обеми. В резултат се появяват мухъл,плесен и влага.Топлоизолацията се поставя задължително от външната страна на конструкцията.Неспазвайки това условие и поставяйки топлоизолцията от вътрешната страна на стените рискувате да създадете кондензна зона зад топлоизолационната плоскост и избиване на зелени мухлясали петна в ъглите на стените.

След шпакловка 2 ръка основата задължително се грундира с дълбоко проникващ грунд за минерална мазилка.Сериозните производители на минерални мазилки ще Ви предложат грунд оцветен в цвета на избрания от Вас цвят за минерална или силикатна мазилка.Грундът заздравява основата и я обезпрашава.Цветния грунд не позволява прозиране на основата при драскането на основната мазилка.

Да се върнем на по-общи казуси около дилемата старо или ново строителство.Общите части в старите сгради много често не са поддържани и няма шанс да се ремонтират при наличие на възрастни хора в сградата,които нямат  възможности да фининсират каквито и да е подобрения.Но,едно голямо Но………..В новото строителство се появиха „случайни елементи”, които не влагат по-скъпи и трайни материали в общите части на сградите и фасадите с цел дълготрайност и лесна подръжка.Те просто пестят от всичко,за да имат по-добър финансов резултат.Същите не градят Добро Име,не ги интересува клиентите им да ги препоръчат на свои близки и познати.От такива „пишман строители” можете да очаквате стълбища с евтини теракотни или гранитогресни плочки,евтини алуминиеви парапети,липса на звукоизолации в комуникационните куфари,по-тънки топлоизолации,липса на качествени хидроизолации по открити тераси,специални сифони за открити площи.Просто ще Ви се плаче от тези проблеми,след като заживеете в сградата,но щом човек го интересува само едно нещо: колко струва 1 м2 може би това си е заслужил.

Препоръчително е да използвате като консултант някой познат,който има познания в строителството. Но нека това не бъде приятел мазач или фаянсаджия, а човек с по-широк кръгозор и познания в строителния процес.

3. Общи части на сградата

Общите части на сградата са подложени на най-голяма експлоатация и амортизация.Моля обърнете внимание дали настилките в сградата са изпълнени с естествен камък с голяма износоустойчивост или евтина подова теракота с голям брой фуги.

Парапети:

Най-лошия вариант за парапети са евтини алуминиеви парапети с ниска конструктивна здравина.Те са бързи за монтаж,но започват скоро да се клатят и скърцат във всички посоки.

>