< Назад

НОВОСТИ В НАГРЕВАТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ

Публикувано на: 03/06/2019

Нагреватели - системи

По време на строителното изложение „Българска строителна седмица“ един от щандовете, които силно привличаха вниманието на посетителите, бе на датската фирма DEVI, чиито продукти са добре познати на българския пазар.

Фирмата е водещият в света производител на електрически отоплителни системи с най-разнообразно приложение – подово отопление като основно отопление или ефект „топъл под“, системи против замръзване и предпазване от заледяване, а у нас нейните продукти нямат конкуренция. Решенията на DEVI представляват интерес и отлично решават проблемите на много хора.

По тази причина ние от години следим новостите в нейната производствена програма, като се стремим своевременно да информираме читателите си.

Системи за нагрявване

Покрай основните и вече познати решения на електрически отоплителни системи с нагревателен кабел или рогозки на щанда си представителството на DEVI у нас показа и няколко нови за страната ни продукти.

Те представляват несъмнен интерес, защото разширяват областите на приложение на електрическите нагревателни системи и което е също много съществено – допълнително улесняват и без това несложното им изпълнение.

Тук ще разгледаме по-подробно някои от тях, а други ще споменем съвсем бегло, но с уговорката, че със съдействието на DEVI България в следващ брой на списанието ще им заделим подобаващо внимание и място.


Първият извод, който се налага от само себе си, е, че новите материали на DEVI правят изпълнението на нагревателни системи още по-лесно и достъпно, включително за хора без специална подготовка.

Така например нагревателните рогозки през последната година-две бързо изместиха нагревателните кабели при подовите отоплителни системи – били те за цялостно отопляване на жилището, или пък за затопляне само на подове със студена настилка в банята или кухнята. Причината за това е лесно обяснима – купува се нагревателна рогозка с дължина според площта на пода, разстила се на паралелни ивици и се свързва посредством термостат към електрическата мрежа.

Отгоре ù се залепват плочките и подовото отопление е готово.

Системи за нагрявване

Предимство на нагревателните рогозки е, че те са изключително тънки и не се налага повдигане на нивото на пода. Инсталирани непосредствено под повърхността му, те затоплят помещението бързо и равномерно. Новото е, че DEVI вече предлага аналогични рогозки и за отоплителни системи на открито. Те се използват за стопяване на снега и леда на открити площадки – тераси, предгаражни алеи, тротоари. С тях монтажът е улеснен и се съкращава технологичното време за полагане на кабелите.

Новост е и показаният тук саморегулиращ се нагревателен кабел, който представлява напълно завършен продукт. За разлика от останалите нагревателни кабели, които завършват с медни многожични проводници за свързване посредством термостат, devi-pipeguarg DPH-10 завършва с неразглобяем щепсел и е готов за незабавно включване в електрическия контакт.

Този нагревателен кабел се използва за предпазване на външни и вътрешни тръбопроводи от замръзване през зимата. Той може да се инсталира вътре в тръбопровода или да се увие около тръбата с помощта на алуминиева самозалепяща се лента. Възможно е този кабел да бъде използван постоянно или само по време на отоплителния сезон.

При монтаж на кабела вътре в тръбопровода се използва специалният присъединителен елемент (фитинг), през който кабелът влиза в тръбата. Той представлява нипел с коничен уплътнител от гума и капа, която го притиска и херметизира.

Водата обтича кабела и той е сигурно защитен във вътрешността на тръбата. Освен това неговият КПД практически е 100%, защото топлината се отделя във водата, а не се разсейва в околното пространство, както при обвития около тръбата кабел. Това е отлично решение, особено при чешми на открито, които иначе би трябвало да се източат напълно през зимата.

За да може кабелът да се включва директно в електрическата мрежа, без опасност да се повреди поради прегряване, той не е обикновен, а е от вида на кабелите със саморегулиране на нагревателната си мощност. Такива са кабелите devipipeguard, чиято мощност намалява или се увеличава в зависимост от околната температура.

Те имат по два паралелни медни проводника, свързани електрически помежду си със специален съпротивителен елемент, който отделя топлина при преминаване на електрически ток през него.

Същественото в случая е, че съпротивлението му се променя в зависимост от температурата. При по-високи температури съпротивлението на нагревателния елемент значително се повишава, протичащият през него ток намалява, намалява и количеството отделяна топлина.

Нагревателни системи

При спадане на температурата пък то започва да нараства. Така се извършва саморегулация на топлинната мощност без използване на външен терморегулатор, избягва се и опасността от прегряване и съответно от повреждане на кабела.

Саморегулацията се извършва не за целия кабел, а във всеки отделен участък от него. Това позволява поддържане на постоянна температура, без опасност от прегряване на отделни места. Електрическата мощност на тези кабели е 10, 15 и 25 W/m при околна температура 10 ºC Тези кабели основно се използват при защита на тръбопроводи от замръзване, а също и за предпазване от охлаждане на тръбопроводи за топла вода.

Новости в нагревателните системи

Независимо от предназначението и вида на електрическата отоплителна система, нейната сигурна, качествена и икономична работа в много голяма степен зависи от терморегулатора, който автоматично включва и изключва захранването. Новост за българския пазар е моделът devireg 850, който за момента е най-съвършеният сред серията терморегулатори на DEVI.

Той е специално проектиран за управляване на системи против замръзване и обледеняване на открити площи – алеи, площадки за паркиране, входове към гаражи, стълбища и др. Терморегулаторът е с микропроцесорно управление, като може да приема информация от един до четири сензора (за температура и влажност), в зависимост от големината на отопляваната площ.

Сигналите, които се подават от сензорите, са цифрови, което изключително много повишава прецизността на подаваната информация, защото се намалява влиянието на електрическите смущения. Има интерфейс за връзка с персонален компютър, което позволява обновяване на управляващия софтуер и настройване на терморегулатора. Комплектува се със сензори, които се вграждат в настилката и са в състояние да издържат натоварване до 4 t/cm². Заслуга на представителството на DEVI България е, че българският е сред езиците, които поддържа новият терморегулатор.


Много широко приложение намират напоследък и системите за предпазване на тръбопроводи от замръзване през зимата. Около тръбата спираловидно се навива нагревателен проводник deviflex DTIP-18 и отгоре се покрива плътно със самозалепваща лента от тънко алуминиево фолио, чиято задача е да отразява към тръбата отделяната от кабела топлинна енергия.

Към тръбата се закрепва сензорът и върху нея се полага необходимата топлоизолация. Нагревателният кабел се свързва с терморегулатор, който се настройва да включва при спадане на температурата на повърхността на тръбата под 5 °С. От личен опит може да кажем, че разходът на електроенергия е нищожен.

За сметка на това ефектът е невероятен, което може да оцени най-вече човек преживявал, при това многократно, сутрин невъзможността да се измие поради замръзналия през нощта тръбопровод. Няма да описваме перипетиите по размразяване на замръзнали тръби, да не говорим пък за поразиите, които би причинила спукана от леда тръба.

Проектирай сам електрическото подово отопление

♦ Няма по-удобен за използване и лесен за управление енергиен източник от електричеството.
♦ Няма по-здравословна и същевременно максимално ефективно разходваща топлиннната енергия система за отопление на дома и офиса от електрическото подово отопление.
♦ Няма по-лесен начин за изграждане на електрическа подова отоплителна система от нагревателните рогозки devimat DSVF-150 на датската фирма DEVI.
А сега– …
Няма нищо по-лесно от професионалното проектиране на такава система, което всеки сам за броени минути може да направи с интерактивния калкулатор 
HEATMAP– според вида и предназначението на помещението, неговата форма и размери, наличието на неотопляеми площи, вида на носещата конструкция и връхното подово покритие и т.н.
Проектирай сам подовото си отопление с HEATMAP като кликнеш с мишката върху илюстрацията.

>