< Назад

Строителство Варна – Алтернативни методи в строителството

Публикувано на: 03/06/2019

Важността на използването на дневна светлина по най-добрия начин в строителството!

Структурирането на сградите от строителните фирми по начин, позволяващ използване на повече естествена светлина е наложено поради многото естетични и здравни облаги. Учените от Lighting Research Center ( Център за изследване на осветяването) в Ню Йорк отчитат, че пространствата в строителството, създадени по правилен начин за да се използва естествената дневна светлина максимално, осигуряват на своите обитатели повече продуктивност и комфорт и стимулират менталната и визуалната стимулация, нужна на човек за поддържане на жизнения му ритъм.

Човек е пригоден към цикличния ритъм: ден-нощ. За това спим предимно през нощта и за това е важно да използваме дневната светлина максимално. Излагането на слънчевото осветление е ключ към хармонизиране на тялото с тези процеси.

В съвременното индустриално общество се наблюдава често грубо нарушаване на тази система. Липсата на дневна светлина в тъмни апартаменти, офиси и др. ни прави по- податливи на депресии и довежда до изтощеност, проблеми с концентрацията, съня и др.

И обратно, правилното използване на естествената светлина в строителсвото може да увеличи продуктивността, концентрацията и дори настроението на човека, както и да намали риска от проблеми със зрението, които често се появават поради работа на слаба или смесена светлина.

Също така увеличеното използване на дневна светлина в помещенията би довело до значително спестяване на електричество. Според изследвания над 20 процента от консумацията на ток в България се дължат на осветяването на сградите.

Пространствата, в които се използва естествена светлина могат да намалят потреблението на ток с до 60%. Въпреки това прекаленото осветяване може да има и лоши страни.

Агресивния осветителен дизайн може да навреди на обитателите на стаята. За това трябва да се внимава с прекомерното използване на светлината и да се доверим на професионализма на строителна фирма, към която сме се обърнали за създаване на бъдещето ни жилище.

>